Eigenschappen van kleuren

Kleur geeft leven aan je huis en bepaalt voor een groot deel de sfeer en uitstraling van je interieur. Kleur kan iets accentueren, maar ook iets in de omgeving laten wegsmelten. Kleur kan een ruimte visueel groter of kleiner maken. Door het gebruik van warme kleuren creëer je een intieme sfeer en wordt de ruimte optisch kleiner. Lichte, koude kleuren geven juist meer ruimte.Het is een krachtige middel en als je het goed gebruikt kun je er een groots effect mee bereiken. Maar hoe kies je de juiste kleur? Heb je behoefte aan meer warmte? Of wil je je beter kunnen ontspannen? Wat doet kleur met je interieur? Als je weet wat een kleur kan doen voor je interieur en wat de betekenis is van een kleur, kun je een bewuste keuze maken.

ROOD
Rood straalt kracht uit! het is de kleur van passie, kracht, fysieke energie en vuur en levenskracht. Gebruik rood als je een kamer een warme of intieme sfeer wilt geven. Rood is een pittige en activerende kleur, dus gebruik het niet teveel, want dat kan nervositeit en vermoeidheid opwekken. Gebruik het dus met beleid. Less is more!

ORANJE
Oranje geeft een warm, open en gezellig gevoel. Je krijgt er zin in! Het is een opwekkende, positieve, zelfs euforische kleur die voor nieuwe energie zorgt.Een symbool voor spiritueel ontwaken. Gebruik deze kleur ook met mate. Geschikt voor de kinderkamer en woonkamer.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

GEEL
Geel is vrolijk, zonnig en sprankelend. Het geeft letterlijk energie. Het is een stimulerende kleur die vaak wordt gebruikt om donkere kamers op te frissen. Geel laat licht dat binnenvalt reflecteren. Geel is dus bijzonder geschikt voor de hal, de kinderkamer of om een donker hoekje op te fleuren.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

GROEN
Groen is de kleur van de natuur. Het werkt ontspannend en verzachtend en geeft nieuwe kracht en energie. Daarnaast staat het voor harmonie en evenwicht. Groen is vooral geschikt voor de keuken, maar kan eigenlijk voor elke kamer gebruikt worden. Kies dan wel voor zachte tinten.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

BLAUW
Het beeld van een blauwe lucht of de baluwe zee geeft een gevoel van ruimte en vrijheid. De koele kleur maakt ons helder en in balans. Blauw staat voor inspiratie en intuïtie en is erg geschikt voor een werk- of slaapkamer en de badkamer. Durf gerust verschillende blauwtinten combineren. Een paar tinten in een ruimte geven meer balans dan één kleur.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

PAARS
Violet of paars is mystiek en symboliseert het intellectuele en het spirituele en is dus ideaal voor een meditatie- of studieruimte. Paars staat voor wijsheid. Combineer deze kleur met meer aardse kleuren zoals donkergroen, blauwgroen en kastanje. Dit geeft een mooi spannend en warm beeld.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

BRUIN
De kleur bruin geeft een gevoel van veiligheid, duurzaamheid, stabiliteit en comfort. Het maakt je ontspannen. Ideaal voor de woonkamer en badkamer. Bruin bestaat in oneindig veel gradaties en is makkelijk te combineren omdat het samengesteld is uit verschillende kleuren.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

ROZE
Roze is de kleur van het hart en zorgt voor kalmte en verzoening. Het is een geschikte kleur voor de slaapkamer, omdat het staat voor verbondenheid. Het is zacht, zoet en lief en daarom ook ideaal voor een meisjeskamer.
wat-doet-kleur-met-je-interieur

ZWART & WIT
Zwart en wit zijn geen kleuren, maar kunnen wel prima met bovenstaande kleuren gecombineert worden: zwart en wit passen bij elke andere kleur! Zwart is zakelijk, strak en donker. Het neemt het licht letterlijk weg. Gebruik dus nooit uitsluitend zwart, dat geeft een somber gevoel. Je kunt zwart wel goed toepassen als accentkleur. Wit is de kleur van de waarheid en puurheid. Wit is kalm, fris, dynamisch en bevorderlijk voor de creativiteit. Wit geeft licht en laat een ruimte groter lijken.

Het is verrassend wat kleur kan doen met je interieur. We hebben allemaal kleur nodig om gelukkig te zijn. Dus durf kleurrijk te leven.

Bron: www.interieurdesign.nu 

 

Naar mobiele navigatie Naar mobiele navigatie